
Gördüğüm üzere ne yazıkki Ali Sami Yen ile ilgili bir konumuz yok, her ne kadar adını sürekli ansak da kim olduğu hakkında bilgisi olmayan bir çok kişi vardır muhtemelen, o yüzden Ali Sami Yen hakkında bir çok bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
Ali Sami (Yen) Bey, 20 Mayıs 1886'da İstanbul`un Kandilli semtinde dünyaya geldi. Babası, ünlü Türk edebiyatçılarından Şemsettin Sami Bey idi. Galatasaray Lisesi’nde öğrenim gören Ali Sami Yen’in futbol hayatı da bu okulda futbol oynayarak başladı. 1905 yılında Galatasaray Lisesi'nden arkadaşları Asım Tevfik (Sonumut), Emin Bülent (Serdaroğlu), Celâl (Şehit), Bekir (Sıtkı), Tahsin Nahit, Nikolof (Kaptan) ve Abidin (Daver) ile birlikte, bir Edebiyat dersi sırasında Galatasaray Futbol Takımını kurma kararını aldı.
Bu kararını şu sözlerle ifade etmektedir :
""1 teşrin 1905'te mektebin beşinci sınıfında edebiyat muallimimiz merhum mehmet ata beyin dersi esnasında birkaç arkadaş baş başa vererek galatasaray'da bir futbol kulübü kurmaya karar verdik. ilk müteşebbisler oyuna ve mücadeleye meyyal arkadaşlardan asım tevfik sonumut, reşat şirvani, cevdet kalpakçıoğlu, abidin daver, kamil...gibi gençlerdi. mektepde tahsilde bulunan bulgar ve sırp talebesinden çevik ve kuvvetli olanlar da bize iltihak etmişlerdi. asım'ı muhasebeciliğe, cevdet'i ikinci reisliğe seçmiş, kendim de reis olmuştum. asım her hafta arkadaşlardan birer kuruş toplamakda mahir olduğu için kendisini muhasebeci yapmıştık. ben reisliği topu yağlayıp şişirmekle almıştım. topumuza evladım gibi bakardım. zaten varımız yoğumuz da toptu. mektebe gelirken, domuz sokağından geçer, domuz yağı alırdım. topu onunla yağlar, şişirirdim; yamasını yeni pabucumdan kesmiştim. bunu gören arkadaşlar, bana hepimizden fazla paye vermişlerdi. yani o zaman reisliğe ve diğer vazifelere payeyi, en çok çalışan kazanırdı. cevdet de ikinci reisliği formaları yıkadığı için almıştı."
Bir isim ve renk sahibi olmak, Türk olmayan takımları yenmek” amacıyla kurduğu Galatasaray Spor Kulübü’nün bir numaralı kurucu üyesi oldu. Ali Sami Yen ayrıca Türk futbolunun önde gelen örgütleyicilerinden de biri idi. 1923 yılında kurulan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'nın kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı. 1924 Paris Olimpiyatları’na katılan Türk kafilesinin başkanlığını yaptı. 1926-1931 yılları arasında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanlığı görevini yürüttü. Galatasaray'da 1905-1918 arasında 13 yıl, 1925'te 1 yıl olmak üzere iki dönemde toplam 14 yıl başkan olarak hizmet verdi. Ali Sami Yen' in Sarı Kırmızılı kulübe önemli bir katkısı da Galatasaray Müzesi’ni kurmasıydı. Çeşitli kaynaklara göre, 1905 yılında yönettiği Moda-Kadıköy karşılaşması nedeniyle, Ali Sami Yen ilk Türk hakemi idi.
29 haziran 1927’de, yen'in yazdığı, türkiye'de futbolu bilimsel olarak kuralları ve ayrıntılarıyla ele alan ilk kitap olan “futbolun kitabı” adlı kitap basıldı.
Milli Takımın Romanya ile yaptığı ilk maçta, ilk teknik adam olarak takımın başında o vardı. Ali Sami Yen memuriyet hayatını bitirdikten sonra komisyonculuğa başlamıştır. Galatasaray Spor Kulübü'nün kurucusu Ali Sami Yen'in adı, takımın maçlarını oynadığı stada verilmiştir. Ayrıca 2007 Aralık ayında inşasına başlanan ve içinde stad, spor salonu ve AVM olan komplekse de Ali Sami Yen Spor Kompleksi ismi verilmiştir. Ali Sami Yen 1951 yılında vefat etti. Galatasaray Beyoğlu Hasnun Galip Kulüp Merkezi' nden çıkan kortej, çelenkler eşliğinde taraftarlar ve ailesi ile birlikte Feriköy'e yürüdü ve Feriköy mezarlığında toprağa verildi.