Canlılarda fermentasyon ile üretilebilen ürünler;
-Sütün yoğurt ya da peynir haline dönüşmesi,
-Hamurun mayalanması, boza yapımı,
-Meyve sularının alkollü içkiye dönüşmesi, etil alkol, asetik asit, laktik asit, sitrik sit, aseton ve bütanol gibi faklı maddeler bakterilerin fermentasyonu sonucu üretilir. Bu nedenle bakteri fermentasyonunun endüstride önemi büyüktür.
-Endüstriyel fermentasyon:
Mikroorganizmalar yardımıyla endüstride kullanılacak gliserin, etanol, yağ asidi, süt asidi (laktik asit), süt ve alkol ürünleri gibi maddelerin üretilmesidir. Bunun için fermentasyon tankı kullanılır.
Karşılaştırılan özellikler | ATP ELDE EDİLEN SÜREÇLER | | | |
Aerobik (oksijenli) solunum | Anaerobik (oksijensiz) solunum | Fermentasyon | | |
Etil alkol F. | Laktik asit F. | | | |
O2 kullanımı | Kullanılır | Kullanılmaz | Kullanılmaz | Kullanılmaz |
ETS’nin görev durumu | Görev yapar | Görev yapar | Görev yapmaz | Görev yapmaz |
Son elektron tutucu molekül çeşidi | İnorganik | İnorganik | Organik | Organik |
Son elektron tutucu molekül adı | O2 | (SO4 –2, So, Fe+3 NO3 –, CO2, | Asetaldehit | Piruvat |
Fosforilasyon çeşitleri | SDF ve Oksidatif F. | SDF ve Oksidatif F. | Sadece SDF | Sadece SDF |
Üretilen net ATP miktarı | En çok
(30-32 ATP) | O2’liden az, fermentasyondan çok | 2 ATP | |