Endüstriyel Fermantasyon

  • Konbuyu başlatan Mezarkabul
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar 0
  • Görüntüleme 43
  • Okuma süresi: 1:36

Mezarkabul

Moderatör
Elit Aslan
Katılım
9 Eyl 2024
Mesajlar
1,547
Tepkime puanı
8
Puanları
38
Canlılarda fermentasyon ile üretilebilen ürünler;

-Sütün yoğurt ya da peynir haline dönüşmesi,

-Hamurun mayalanması, boza yapımı,

-Meyve sularının alkollü içkiye dönüşmesi, etil alkol, asetik asit, laktik asit, sitrik sit, aseton ve bütanol gibi faklı maddeler bakterilerin fermentasyonu sonucu üretilir. Bu nedenle bakteri fermentasyonunun endüstride önemi büyüktür.

-Endüstriyel fermentasyon:

Mikroorganizmalar yardımıyla endüstride kullanılacak gliserin, etanol, yağ asidi, süt asidi (laktik asit), süt ve alkol ürünleri gibi maddelerin üretilmesidir. Bunun için fermentasyon tankı kullanılır.





Karşılaştırılan özelliklerATP ELDE EDİLEN SÜREÇLER
Aerobik (oksijenli) solunumAnaerobik (oksijensiz) solunumFermentasyon
Etil alkol F.Laktik asit F.
O2 kullanımıKullanılırKullanılmazKullanılmazKullanılmaz
ETS’nin görev durumuGörev yaparGörev yaparGörev yapmazGörev yapmaz
Son elektron tutucu molekül çeşidiİnorganikİnorganikOrganikOrganik
Son elektron tutucu molekül adıO2(SO4 –2, So, Fe+3 NO3 –, CO2,AsetaldehitPiruvat
Fosforilasyon çeşitleriSDF ve Oksidatif F.SDF ve Oksidatif F.Sadece SDFSadece SDF
Üretilen net ATP miktarıEn çok
(30-32 ATP)
O2’liden az, fermentasyondan çok2 ATP
 
Üst Alt