Enzimler Ne İşe Yarar

  • Konbuyu başlatan Mezarkabul
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar 0
  • Görüntüleme 41
  • Okuma süresi: 0:55

Mezarkabul

Moderatör
Elit Aslan
Katılım
9 Eyl 2024
Mesajlar
1,547
Tepkime puanı
8
Puanları
38
Enzimler protein yapılıdır, yani yüksek sıcaklıkta yapıları bozulur ve çalışamaz duruma gelir. Bu yüzden çoğu canlı yüksek sıcaklıkta ölür.

Enzimlerin aktiviteleri düşük sıcaklıkta yavaşlar veya tamamen durma noktasına gelir. Buzdolabına konulan sebze-meyvelerin yavaş bozulma sebebi budur.

Enzimler tepkimeden zarar görmeden çıkar, böylece tepkimelerde tekrar tekrar kullanılabilir.

Enzimler genellikle takımlar halinde iş yapar. Reaksiyonun her basamağına farklı bir enzim etki edebilir.

Enzimler DNA şifresine göre ribozomlarda sentezlenir.

Enzimlerden etkilenen maddeye substrat denir.

Her hücre kendi enzimini kendisi üretir.

Her enzim, özel bir substratı etkiler. (Anahtar – kilit uyumu)

Substratın yüzey artışı, temas yüzeyini arttırdığı için enzim etkinliğini artırır.

Her enzim özel bir kofaktörle veya koenzimle çalışır.

Bir kofaktör veya koenzimbirden çok enzimin yardımcı kısmı olabilir.

Canlı sistemlerdeki hemen hemen
her tepkime enzimlerle olur.

Enzimler %15’in altında su içeren ortamlarda çalışmaz. Turşu, bal, reçel, salamura, kurutma ile saklanan besinlerin bozulmama nedeni budur.
 
Üst Alt