Hafta içinden bu yana yabancı forumlarda, bloglarda Google'ın yeni algoritma güncellemesi için harekete geçtiği konuşuluyor. Güncelleme hamlesinin kaynağı ise 29 Ekim'de gerçekleştirilen web oluşturucu etkinliğinde sahne alan Google mühendisleri, çalışanlarının söyledikleri. Google'ın son algoritma güncellemelerinden bizler gibi yabancılar da rahatsız. Pek çoğu dibe vurmuş, spam vs olmamasına rağmen trafiklerinin yüzde 80-90 eridiğini ifade ediyor. Google ekibi de bu durumun farkındaymış... Tuhaf olan ise rahatsızlıklara rağmen mühendislerin Google'ın bu konuda bir hamlede bulunmayacağı şeklinde bir tablo çizmesi.
Uğraşmak istemeyenler için blog paylaşımındaki özeti Türkçe'ye çevirdim. Özet cümlelerinin yanına parantez içinde kısaca yorumlarımı da bırakıyorum. Sizlerin de yorumlarınızı bekliyorum:
- Yakında yeni bir Google algoritma güncellemesi yayınlanacak (Klasik Kasım algoritma güncellemesi...)
- Google, katılımcılara bir sonraki güncellemeyle herhangi bir iyileşme görecekleri sözünü vermedi (Google'ın böyle bir söz vermesi beklenemezdi elbet...)
- Google, içerik oluşturucuları ödüllendirmek için algoritmasını geliştirmenin yolları olduğunu kabul etti (Kasıtlı bir engelleme var gibi...)
- Sitelerdeki sorun içerik olmayabilir (Siteniz Google'da dibe vurdu ve bu dibe vurmanın nedeni olarak direkt içeriklerinizi suçluyorsanız Google mühendislerine göre sorun içeriğiniz hatta siteniz olmayabilir. Sorun direkt Google'ın kendisi...)
- Google, bazı büyük sitelerin arama sıralamalarını manipüle etmeye çalıştığının farkında (Burada kastedilen siteler özellikle büyük haber siteleri... Pek zannetmiyorum ama bir sonaki güncellemede belki bir miktar onlar için önleyici hamleler görebiliriz...)
- Bazı katılımcılar yeni veya farklı projelere geçmeleri gerektiğini düşünüyor (Yeni planlar, yeni hayaller... Bu noktada unutmamak lazım şu an X sitesine engel çıkaran Google yarın Y sitesine engel olabilir... Burada çözülmesi gereken düğüm Google düğümü...)
- Ancak bazı içerik oluşturucular hala iyileştirmeler için çalışıyor ve bunu umuyor (Benim olduğum nokta bu. Tek bir projem var zaten ve onun için uzun vadeli düşünmemden dolayı istikrarlı şekilde, spam yapmadan çalışmaya devam ediyorum...)
- R10 alıntı