Tarçınlı Su Faydaları Nelerdir?
- Beyin sağlığını korumaya yardımcı olan tarçınlı su Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik bozuklukların önlenmesine yardımcı olur.
- Antioksidan bileşenler açısından zengin bir kaynak olan tarçınlı su, kanser hücresi oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Ayrıca oluşan kanser hücrelerinin çoğalmasını da önler.
- Ayrıca tarçınlı su hücre mutasyonuna ve DNA hasarına karşı vücudu koruyucu özelliğe sahiptir.
- Doğal antibiyotik, anti-mikrobik, anti-viral ve anti-mantar özelliğe sahip olan tarçınlı su, vücuda zararlı enfeksiyonlara karşı mücadeleye yardımcı olur.
- Antioksidan bileşenleri sayesinde vücudun bağışıklı sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı vücudu korur.
- Alerjik reaksiyonlara karşı vücudu koruyan tarçınlı su anti-inflamatuar etkisi sayesinde iltihaplanmayı azaltıcı etki gösterir ve aynı zamanda histamin reaksiyonlarını engelleyerek alerji belirtilerini ortadan kaldırır.
- Yorgunluğu ve halsizliği giderici etkiye sahip olan tarçınlı su romatizmal hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Tarçınlı Su Neye İyi Gelir?
Anti-diyabetik etkisi ile ön plana çıkan tarçınlı su kan şekerini düzenlemeye yardımcı olarak şeker hastalığı oluşma riskini önler ve aynı zamanda şeker hastalığının tedavisinde yardımcıdır. Antibiyotik ve anti-mikrobik özelliklere sahip olan tarçınlı su ciltte oluşan alerjik reaksiyonların, kızarıklıkların, tahriş ve enfeksiyonların oluşmasını engeller.
Strese iyi gelen tarçınlı su, bu duruma bağlı olarak gelişen baş ağrılarını da dindirmeye yardımcıdır. Tarçınlı su yüksek kolesterole de iyi gelir. İçeriğinde yer alan özel bileşenler sayesinde kötü kolesterol olarak bilinen kandaki LDL ve Trigliserid seviyelerini düşürürken iyi kolesterol olan HDL seviyesini artırır.
Tarçınlı Su Zayıflatır Mı?
Tarçınlı su içinde yer alan enzimler, özellikle karın bölgesinde yer alan kan damarlarını uyarır ve bu bölgede oluşan yağların yakımını hızlandırır. Kilo vermede en etkin baharatlardan biri olan tarçın, kan şekeri seviyesini düzenler. İnsülin direncini de önleyen tarçınlı su ara öğünlerde kişinin acıkmasını önleyerek uzun süre tok tutar.
Termojenik özelliğe sahip olan baharat sindirim sırasında vücut sıcaklığının yükselmesini sağlayarak metabolizmayı hızlandırır. Vücudun harcadığı enerji miktarını artıran tarçınlı su, gıdaların mideye taşınma sürecini yavaşlatır.
Diyet sırasında oluşabilecek tatlı krizlerine engel olur. İçeriğinde yer alan antioksidanlar sayesinde vücutta biriken ödemin atılmasını sağlayarak zayıflamaya yardımcı olan tarçınlı su içmek aynı zamanda toksin maddelerin atılmasına da yardımcı olur.
Tarçınlı su ile zayıflamak için aynı zamanda sağlıklı bir diyet programı ile birlikte düzenli fiziksel aktivite de önerilir.
Tarçınlı Su Nasıl ve Ne Kadar Tüketilmeli?
Çubuk tarçın ya da toz tarçın kullanılarak hazırlanan tarçınlı su gün boyunca özellikle aç karnına ve ara öğünlerde tüketilir. Sadece tarçın ve su kullanılarak hazırlanabileceği gibi etkinliğini arttırmak amacıyla zerdeçal, zencefil, limon, yeşil çay ve karanfil gibi bitkisel ürünlerle birlikte de tüketilebilen tarçınlı su kürü, 15 günlük kürler halinde uygulanmalıdır.