MÖ 8000 yılında ilk yerleşimin başladığı, çevresinde pek çok kalıntı ve antik kentler de bulunan
Didim Ege’nin güneyindeki sahil kasabalarından biri.
Daha çok yaz aylarında deniz turizmi açısından tercih edilen ilçe çevredeki tarihi yerlere yakınlığı sebebiyle kültür turizmi yapanlar açısından da önemli bir konaklama noktası. Ki bu tarihi yerlerden biri de
Milet Antik Kenti.
Aynı Priene gibi, ilk kurulduğunda deniz kenarında olan ancak bugün denizden 10 kilometre kadar içeride olan Milet Antik Kenti’nin Taş Devri’nden beri bir yerleşim yeri olduğu düşünülmekle birlikte kentin çevresinde denizin yükselip alçalmasından ve Büyük Menderes Nehri’nin ağzının değişmesinden dolayı bu doğrultuda bir kanıt bulunamamış.
Karyalılar, Lelegler, Hititler, İyonyalılar, Yunan ve Roma İmparatorluğu Dönemleri’nde varlığını sürdürmüş olan Milet Antik Kenti’ndeki kalıntılar arasında Roma hamamları, stadyum, agoralar (çarşı), başta Athena Tapınağı olmak üzere çeşitli tapınaklar, antik tiyatro ve kiliseler bulunmaktadır.
Milet Antik Kenti aslında tamamen gün yüzüne çıkarılmış da sayılmaz ki buradaki kazı çalışmaları halen devam ediyor.
Didim’den 25 kilometre mesafede yer alan
Bafa Gölü ise hem doğal güzellikleri hem de tarihi eserleri ile ziyareti hak eden önemli bir durak.
Aslında binlerce yıl önce Ege Denizi’nin bir parçası olan göl, denizden taşınan alüvyonların birikmesi ile oluşan ovanın ortasında, denizden ayrılarak kalmış ve bundan sonra göl olarak bugüne kadar gelmiş bir doğal oluşum.
Aynı komşusu Milet Antik Kenti gibi Taş Devri’nden beri yerleşim olduğu düşünülen bu bölgede, Bafa Gölü üzerindeki adalarda antik çağlardan kalma tapınaklar ve manastırlar görülmeye değer.
Üstelik sadece göldeki adalar da değil, Bafa Gölü çevresi hemen her santimetrekaresinde manastır, kilise gibi tarihi yapılarla ve kalıntılarla dolu.
Yazıyı çok uzatmamak adına burada detaylarına giremiyorum ancak yolunuz Bafa Gölü’ne düşerse İkizada Koyu’nu, Heraklia Antik Kenti’ni, Yediler Manastırı’nı ve Stoylos Manastırı’nı mutlaka görmelisiniz. Eğer bu konuda bir rehbere ihtiyaç duyarsanız köylülerden de yardım alabilirsiniz.