Karsiyaka Izmir`in en güzel ilçelerinden birisidir Karsiyakalilar kendilerine 35,5 plaka kodunu vermislerdir Karsiyaka, Izmir Merkezi içerisinde yer alir Kuzeyinde Menemen; dogusunda Bornova ve Konak ; batisinda Çigli; güneyinde Izmir Körfezi ile çevrelenir
Karsiyaka, 1865 yilinda Izmir-Kasaba (Turgutlu) demiryolu hattinin hizmete girmesi ve XIXyy sonlarina dogru Konak`a vapur seferlerinin baslamasi sonucunda,
Izmir`in önemli bir yerlesim yeri olma yönünde hizli bir gelisim sürecine girmistir
1927 yilinda Bucak statüsü kazanan Karsiyaka, 01061954 tarihinde ilçe olmustur
Ilçenin yüzölçümü 66 km2`dir 2 köyü bulunmaktadir Bagli beldesi yoktur
2000 Yili Genel Nüfus Sayimi`na göre toplam nüfusu 438764`dur
Ilçede 94 Resmi Okul,102 Özel Egitim Kurumu olmak üzere,toplam 74899 ögrenci,937 Özel Egitim kurumlarinda ögretmen,3641 Resmi okullarda ögretmen bulunmaktadir
Mevcut Resmi okullar; 66 Ilkögretim Okulu, 19 Orta Ögretim Kurumu,2 Anaokul,1 Egitim Merkezi ve Anaokul,1 Halk Egitim Merkezi ve Aksam Sanat Okulu,
Safiye Nadir Egitim ve UygOku ve Ist Egtm Mrkz,1 Rehberlik ve Arastirma MerkezidirÖzel Okullar; 3 Özel Lise, 1 Özel Ilkögretim, 19 Özel Anaokulu,18 Dershane,
21 Motorlu Tasit Sürücü Kursu,7 Etüt Egitim Merkezi,3 Özel Müzik Kursu,10 Bilgisayar ve Ingilizce Kursu,2 Bale Kursu,2 Özel Estetisyenlik Kursu,1 Turizm ve Denizcilik Kursu,
11 Özel Egitim Kurumu,1 Ögrenci Yurdu,1 Pansiyon,2 Özel Egitim Ilkögretim Okulu,2 Özel Açik Ögretim Kursu bulunmaktadir;
Ilçede, Saglik hizmetleri, 23 Saglik Ocagi,3 AÇSAP Merkezi,1 Verem Savas Dispanseri olmak üzere 27 kurum ve kurumlara bagli 8 Saglik Birimi bulunmaktadir
1 Devlet Hastanesi, 1 Dis Hastanesi,1 Poliklinik,1 Uygulama ve Arstirma Merkezi, 2 Özel Hastane, 25 Özel Tip Merkezi, Dal Merkezi ve Poliklinik tarafindan verilmektedir
Antikçagda Izmir’in kurulus yeri olan Tepekule ören yeri Karsiyaka sinirlari içerisindedir
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün annesi Zübeyde Hanim`in mezari Karsiyaka`dadir
Karsiyaka, XIX yy sonlarindan itibaren Izmir’in en seçkin yerlesim alanlarindan olmustur Günümüzde de bu özelligini sürdürmektedir