Uzuncaburç, Mersin Uzuncaburç, Uzuncaburç Silifke

  • Konbuyu başlatan Mezarkabul
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar 0
  • Görüntüleme 31
  • Okuma süresi: 2:56

Mezarkabul

Moderatör
Elit Aslan
Katılım
9 Eyl 2024
Mesajlar
1,547
Tepkime puanı
8
Puanları
38
Silifke resimleri,uzuncaburc resimleri,mersin uzuncaburc nerede,silifke otelleri,silifke,mersin neyi meshur
wol_error.gif
Bu görsel yeniden boyutlandırılmıştır. Tam görseli görüntülemek için bu çubuğa tıklayınız. Orjinal görsel 681x656 olarak boyutlandırılmıştır.
TnUwG6V.jpg

11. yüzyılda Diokaisareia’ya gelen ilk Türk yerleşimciler burayı, hellenistik kuleye göre Uzuncaburç olarak adlandırırlar. Kent antik çağda Hellenistik ve Roma dönemlerine rahip krallık olan Olba hanedanlığının yerleşim yeri ve başkentidir.Ancak, Ortaçağda, 8.yüzyılda, kendisi de Olba diye anılan Dşokaisareia kenti (bugünkü Uzuncaburç) ile, doğusundaki asıl Olba ayrı ayrı birer antik kentlerdir. Roma İmparatorluğu döneminde Diokaisareia “zeus’un Caesar (İmparator) Kenti (Yurdu)” adını alan ve devlet belgelerinde yüzlerce yıldır bu isimle anılan kentin eski adı Prakana’dır. Luvi dilinde “hisar yerinin ülkesi” anlamına gelmektedir.
h29VwDC.jpg

EsY0SE3.jpg
Prakana’dan daha eski asıl Olba kenti ise Diokaisareia (Uzuncaburç)’un 4 km.doğusundaki bir tapınak kentidir. Bugün de kalıntıları bulunmaktadır. Bu tapınakta saygı gören tanrı Zeus çeşitlemesi, Olbios (Olbalı) diye anılıyor, dolayısı ile tapınak Xeus Olbois Tapınağı olarak biliniyordu. Asıl olba kenti sönükleştikten sonra, tapınağın bulunduğu yerdeki Prakana, Diokaisareia’nın olba diye anılması bundan kaynaklanmaktadır.

Rahip hanedanlık sülalesi Teukridler yöreyi İ. Ö.III. ve II. yüzyılda yönetmişler ve Eliaiussa ve Korykos antik kentleri civarında da denizle bağlantı oluşturmuşlardır. İ. Ö. II. yüzyıldan itibaren zaman zaman tiranlar tarafından sıkışırılan Teukrid hanedanlığı M. Antonius ve Augustus dönemlerinde de hükmünü sürdürmüştür. Zeus tapınağı, kule ve piramidal mezar buradaki Hellenistik dönem yapılarıdırlar.
Xo8kT8a.jpg

Bu yer başlangıçta zeustapınağı’ nın varlığı nedeniyle , 4 km doğuda bulunan Olba kentinin tapınma merkeziydi. Strabon (İ.Ö.63 –İ.S.21) Olba’da Zeus ibadetinde dayalı rahip-kralların yönetimini İ.Ö 3. yy’da Teukros’un Başlatmış olduğunu yazıyor. Göksu (Kalykadnos)Nehri ile Limonlu (Lamos) Çayı arasında varlık gösteren ve başkenti Olba (Ura) olan Olba Krallığı,Selefkoslara bağlı uydu bir devletti. Yöre Selefkoslardan Romalıların eline geçince , ibadet merkezi olan bu yer İ.S.72 yılında İmparator Vespasianus zamanında Olba kentinden ayrılarak Diocaesarea (Tanrı İmparator Kenti) adıyla bağımsız bir site devleti durumuna getirildi. Yeni Roma kenti kısa zamanda Olba’ya meydan okurcasına gelişti . Yaklaşık 400mx300m boyutlarında bir yerleşim alanı sur içine alındı . Sutunlu caddeler , Şans Tapınağı, Tiyatro, Spor Salonu , Çeşme Binası gibi görkemli binalar yapıldı. Üstünde Olbeon yazılı paraların yerini artık Diokaicepeon yazılı Roma paraları aldı .

5.yy’da yörede Hırıstıyanlığın yayılmasıyla kentte Bizans dönemi, 11.yy’da da Türkler’in Anadolu’ya gelmesiyle Türk Çağı başlamış oldu.
 
Üst Alt